• close-up van smartphone in gebruik
Mobility Coach 2018-04-03T15:29:56+00:00

Project Description

Mobility Coach

Projectbeschijving

Onder de naam Mobility Coach is Link4All een langlopend en grootschalig project gestart met als doel te onderzoeken hoe met behulp van een smartphone de mobiliteit, zelfredzaamheid en de zelfstandigheid van mensen met een beperking kan worden vergroot. Het project is inmiddels succesvol afgerond en heeft veel nuttige kennis, praktijk ervaringen en best practices opgeleverd.

In het Mobility Coach project van Link4All zijn door Amerpoort, Middin, Pameijer en Tragel Zorg smartphone applicaties (o.a. van Cloudina) uitvoerig getest en beschikbaar gekomen voor cliënten van zorgorganisaties die deelnemen aan Link4All. Aangevuld met de kennis en praktijk ervaringen uit het Mobility Coach project maken inmiddels een groot aantal cliënten en begeleiders dagelijks gebruik van de projectresultaten.

De Mobility Coach smartphone applicaties maken het mogelijk om mensen met beperkingen meer regie over hun dagelijkse bezigheden te geven. Hulp van de eigen begeleiders is met één druk op de knop altijd dichtbij. Deze vorm van ‘Coaching op afstand’ verschaft cliënten meer vertrouwen in hun eigen mogelijkheden en stelt ze mede daardoor beter in staat om met meer zelfvertrouwen zelfstandig deel te nemen aan de (digitale) maatschappij.

Er zijn diverse applicaties beschikbaar die de standaard functionaliteiten van smartphones eenvoudiger maken voor mensen met beperkingen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om zelfstandig te reizen met het Openbaar Vervoer. Via GPS is altijd de exacte locatie te volgen of kan de cliënt deze zelf doorgeven in het geval assistentie nodig is.

Andere applicaties zijn onder meer gericht op een betere dagstructurering. Ze verrijken de telefoonfunctie waardoor bellen met familie en vrienden makkelijker wordt. Of de agenda functie waardoor afspraken maken en nakomen eenvoudiger wordt. Er zijn foto albums samen te stellen waarmee cliënten met (spraak)beperkingen een verhaal of stappenplan kunnen vertellen. Bijvoorbeeld op straat om hulp te vragen aan andere mensen.

Mobility Coach applicaties zijn verbonden met een beveiligde centrale website waar de begeleider altijd op afstand de cliënt via GPS kan volgen of direct hulp kan bieden indien dat nodig is.

Link4All verstrekt graag informatie aan zorgorganisaties die de opgedane kennis en praktijkervaringen uit het Mobility Coach project willen benutten.

Programma

Landelijk Community Platform

Meer informatie

Jethro Hardema

E-mail: j.hardeman@amerpoort.nl

Tel: 035 – 647 5555

logo amerpoort

Het project wordt mogelijk gemaakt door Stichting BACH en Fonds Nuts Ohra.

Download het Mobility Coach factsheet (PDF- feb. 2014)

logo Fonds Nuts Ohra