• vier screenshots van de app Lief en Lijf op een rij met voorbeelden van diverse tekst en afbeeldingen zoals gebruikt in de app
Digitale App Lief en Lijf 2018-04-03T14:44:35+00:00

Project Description

Digitale App Lief en Lijf

Projectbeschrijving

Link4All deelnemer Middin heeft de app ‘Lief en Lijf’ beschikbaar gesteld aan alle cliënten en begeleiders van de zorgorganisaties die deelnemen aan Link4All. De app is geschikt voor smartphones en tablets en geeft op een laagdrempelige wijze seksuele voorlichting aan jongeren met een lichte verstandelijke beperking. De app bevat zowel informatie als ook leuke games die dit gevoelige onderwerp beter bespreekbaar maken.

screenshot uit de app Lief en Lijf-in een game is een grappige condoom te zien waarmee je objecten moet ontwijken of raken voor puntenJongeren met een lichte verstandelijke beperking hebben vaak problemen met seksualiteit zoals seksueel misbruik, loverboyproblematiek, ongewenste zwangerschappen en geslachtsziekten. Deze doelgroep is vaak niet goed voorgelicht en vindt het moeilijk om over seksualiteit te praten en toe te geven dat kennis hierover ontbreekt. Seksuele voorlichting speelt daarom een belangrijke rol in de ondersteuning door de begeleiding van jongeren met een lichte verstandelijke beperking.

De app is niet alleen bedoeld als een mooie aanvulling op de persoonlijke voorlichting door de begeleider. Cliënten kunnen namelijk ook gericht in alle rust zelfstandig informatie opzoeken, dus ook wanneer de begeleider niet in de buurt is. Door duidelijke informatie, in woord, plaatjes en video’s, worden vragen over seksualiteit laagdrempelig beantwoord. De mogelijkheid om zelf gemakkelijk informatie te vinden, maakt de cliënt zelfredzamer over dit vaak lastig te bespreken thema.

De app is ontwikkeld door zorgmanagers en gedragsdeskundigen van Middin en kan gratis worden gedownload in Google Play Store (Android) en I-tunes (Apple). Cliënten van Middin hebben de app met succes getest. Enkele reacties van cliënten: “Ik dacht dat ik alles al wist maar ik ben toch nieuwe dingen tegengekomen”. En: “Nu kan ik eerst zelf de informatie opzoeken en dan later bespreken met mijn begeleider”.

Programma

Digitale Zorgproducten

Meer informatie

Jan Verheij

E-mail: j.verheij@middin.nl

Logo Middin