• klein beeldscherm van geldautomaat met rechts en links kleine toetsen en daarnaast de gleuf om de bankpas in te doen

Pinnen wordt makkelijker: realisatie standaard model geldautomaat weer een stap dichterbij

2018-06-28T12:08:19+00:00 30 januari 2018|Bartiméus, Digitale Zorgproducten, Partners|

De geldautomaten in Nederland krijgen dezelfde standaard voorkeuzebedragen. De Nederlandse banken gaan op al hun geldautomaten dezelfde vier voorkeuzebedragen tonen. Deze vaste voorkeursbedragen 20 euro, 50 euro, 70 euro en 100 euro worden op alle geldautomaten aan de linkerkant van het beeldscherm getoond. Aan de rechterkant van het beeldscherm komt de keuzetoets ‘ANDER BEDRAG’ om andere bedragen op te nemen.

De Oogvereniging en Link4all deelnemer Bartiméus zijn erg blij met deze ontwikkeling. Hiermee komt een langgekoesterde wens uit. Binnenkort ziet elke geldautomaat er hetzelfde uit en werkt op precies dezelfde manier. Bij de banken hebben beide Stichtingen er voor gepleit om meteen de leesbaarheid te vergroten en spraakuitvoer toe te voegen.

Eerste kwartaal 2018 afgerond
De aanpassing van de geldautomaten gebeurt geleidelijk en is eind 2017 in gang gezet. In de loop van het eerste kwartaal van 2018 zijn alle geldautomaten van banken aangepast. Meer informatie is te vinden op de website van de Betaalvereniging.

Standaard model geldautomaat in 2020
De aanpassing die nu gedaan wordt, is een mooie eerste stap in een groot project van de drie banken ABN AMRO, ING en Rabobank. In 2017 kondigden deze drie banken aan dat ze werken aan een standaard model geldautomaat.

Toegankelijkheid is geen keuze
Bartiméus juicht dit succesvolle initiatief van Oogvereniging toe. Beide stichtingen leveren een positieve bijdrage aan een beter leven voor mensen met een visuele en/of bijkomende beperking. Bartiméus ziet het ook als opdracht om de maatschappij alerter en toegankelijker te maken, zodat mensen met een visuele beperking zo volwaardig mogelijk kunnen deelnemen. Een standaard model geldautomaat draagt bij aan het vergroten van zelfredzaamheid.

Meer informatie