• Een zaal vol met deelnemers aan de Kennisdag die luisteren naar een spreker die een presentatie geeft

Meer dan 900 zorgprofessionals kijken terug op een succesvolle eerste Kennisdag voor de visuele sector

2018-07-24T13:25:24+00:00 29 juni 2018|Bartiméus, Kennis bevorderen en kennis delen, Visio|

Onlangs kwamen zo’n 900 zorgprofessionals van de Link4All deelnemers Bartiméus en Koninklijke Visio en de Robert Coppes Stichting bijeen voor de eerste gezamenlijke Kennisdag in de visuele sector.

De  uitwisseling van kennis en ervaring in de zorg voor slechtziende en blinde mensen heeft bij veel deelnemers voor nuttige informatie en nieuwe inspiratie gezorgd. Al met al was deze eerste kennisdag op 14 juni jl. een zeer geslaagde dag zodat inmiddels al weer wordt nagedacht over het organiseren van een vervolg in 2019.

Meer dan zestig workshops
De kennisdag bood meer dan zestig workshops over tal van onderwerpen in de ondersteuning van mensen met een visuele beperking. Er was vooral veel belang voor workshops die thema’s behandelen zoals: Innovatie en technologie, nieuwe hulpmiddelen en methodieken, visuele problemen door niet-aangeboren hersenletsel (NAH), mentale problematiek en een actueel onderwerp als “toegankelijkheid” voor mensen met een beperking.

“De Kennisdag is door zowel workshoppresentatoren, kraamhouders als deelnemers enorm goed ontvangen. Deze dag krijgt in de toekomst zeker een vervolg!”, – Paula Woudenberg, kennisdirecteur Bartiméus.

Cliënten en ervaringsdeskundigen
Op tafel liggen drie grote vierkante Lego blokken in de kleuren blauw, geel en rood, met daarnaast een vel A4-papier met aantekeningen en schetjes die de drie Lego blokken voorstellen.Naast medewerkers van Visio waren ook enkele cliënten,  waaronder meerdere bewoners met een visuele beperking mee op de Kennisdag aanwezig. Twee bewoners vertelden over de nieuwe de-escalatietraining voor mensen met een (licht-) verstandelijke beperking die samenwonen in een groep. In een andere workshop lichtten vijf bevlogen ervaringsdeskundigen toe wat zij kunnen betekenen voor cliënten die beginnen aan hun revalidatie.

In de toekomst opnieuw een gezamenlijke kennisdag
Doel van de kennisdag was ook dat professionals elkaar na vandaag nog beter vinden dan voorheen. Slechtziende en blinde medewerkers zijn op de dag ‘gekoppeld’ aan een buddy van een andere organisatie. De workshops waren veelal gezamenlijke presentaties van medewerkers van verschillende zorginstellingen. Naast veel nieuwe kennis hebben veel deelnemers ook nieuwe contacten weten te leggen.

Meer informatie: