• vier mensen spelen met plezier aan tafel een bordspel

Amerpoort en Slim met Media ontwikkelen visiespel over digitaal burgerschap van mensen met een verstandelijke beperking

2018-06-28T12:08:17+00:00 18 juni 2018|Amerpoort, Applied Games, Kennis bevorderen en kennis delen|

In de zorg bestaat veel behoefte aan kennis en vaardigheden over sociale media en digitaal burgerschap. Vooral in de begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking is dit een groeiende behoefte die steeds meer aandacht vraagt. Om aan deze behoefte tegemoet de komen heeft Amerpoort in samenwerking met Slim met media een spel ontwikkeld. Het Bordspel over sociale media en digitaal burgerschap helpt zorgteams bij ontwikkeling van teamvisie.

Wat doe je bijvoorbeeld als een cliënt jou uitnodigt op Facebook of hoe ver ga je in het verlenen van zorg als het gaat om digitale hulpvragen, bijvoorbeeld bij online bankzaken. Het spel helpt begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking bij de ontwikkeling van een gezamenlijke visie en werkwijze binnen het team.

 “Mijn cliënten zijn constant online, ik heb alleen geen idee wat ze daar doen, goed om een keer met het team hier stil bij te staan”.

Mediawijsheid
Het Slim met Media visiespel was er al voor teams binnen het onderwijs en de bibliotheken. Nu is er dus ook een variant gemaakt voor teams die werkzaam zijn in de zorg voor mensen met beperkingen. Samen met begeleiders van Link4All deelnemer Amerpoort is er de afgelopen maanden gewerkt aan de vertaalslag naar de zorg.

Slim met media in de zorg
bordspel met alle kaartjes, pionnen en andere speltoebehoren uitgestald op een tafelHet spel wordt gespeeld met een zorgteam van een zorglocatie. Tijdens het spel gaat het team op een leuke en interactieve manier met elkaar in gesprek over herkenbare situaties omtrent het gebruik van sociale media en de verbetering van het digitaal burgerschap van mensen met een verstandelijke beperking.

Momenteel wordt het spel uitvoerig getest en zo nodig verbeterd, aldus Karin Sieders, mediacoach en spelontwikkelaar van Slim met Media. “De leerervaringen uit de pilots nemen we mee voor de definitieve versie van het visiespel”.

Digitaal Burgerschap bij Amerpoort
Binnen Amerpoort konden zorgteams al langer met vragen over mediawijsheid terecht bij de collega’s van het Consultatieteam Client, Internet en Sociale Media (CIS). Sonja Heijkamp, projectcoördinator van het CIS: “We merken dat er een grote behoefte is aan meer visie en beleid op dit thema. Ik kende het visiespel voor het onderwijs en zag kansen voor de zorg en het in het bijzonder voor Amerpoort, omdat we mediawijsheid en digitaal burgerschap heel serieus nemen.”
Meer informatie: